Sydney varázslatos halpiaca

Sydney halpiacát még az Új-Dél-Wales kormánya hozta létre 1945-ben, jelenleg a világ második legnagyobb halpiaca, csak a Tokióban található Tsukiji halpiac nagyobb nála. Az árukínálat szenzációs, csak a "szimpla" tengeri halból többszáz fajta található, ám a tenger gyümölcseiből is minden igényt kielégít a felhozatal. Sydney halpiaca kitűnő bulihely, egész évben nyitva van, csak december 24.-én zárnak be.

Az árukínálat szenzációs, csak a "szimpla" tengeri halból több száz fajta található, ám a tenger gyümölcseiből is minden igényt kielégít a felhozatal. Kezdjük is talán az osztrigával, Ausztráliában régi hagyománya van az osztrigatenyésztésnek, számos fajt tenyésztenek, a leghíresebbek talán az ausztrál lapos osztriga és a sydney kövi osztriga.

A királyrák (paralithodes camtschatica) az egyik legnagyobb rákfajta, a lexikonok szerint a felsőbbrendű rákok közé tartozó faj, a felsőbbrendű kifejezést jogosnak is érzem. Az átlagos királyrák súlya kettő és öt kilogramm között van, de ennek többszörösét is elérheti egy-egy példány.

A garnélarákok egész világon elterjedtek, a vizet szűrve táplálkoznak, számos halfajtának, vagy például bálnának jelentenek kitűnő táplálékforrást.

Ausztrália megpróbálja védeni is a tenger élővilágát, tengeri parkjainak területe - ahol mindenféle halászat tilos - körülbelül négy magyarországnyi, 360 ezer négyzetkilométer.

Az ehető kékkagylónak két légcsöve is van, az egyikkel felszippantja a vizet, majd kiszűri az oxigént és a táplálékot, a víz ezt követően a másik légcsövén távozik, naponta félszáz liter vizet pumpál keresztül a saját testén.

A zöldkagyló glükozamint tartalmaz, ezért a mozgásszervi betegségek megelőzésére az egyik legjobb természetes szer, gyógyászati világkarrierje akkor kezdődött, amikor kiderült, hogy rendszeres fogyasztása miatt az új-zélandi bennszülettek ízületei még idős korukban is rugalmasak. Számtalan recept található e pompás kagylókról az interneten, én grillezve szeretem, mexikói piros chiliszósszal.

Címkék: Ausztrália, Sydney
https://6kontinensvandora.blogstar.hu/./pages/6kontinensvandora/contents/blog/20098/pics/lead_800x600.jpg
Ausztrália,Sydney
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?